• Novinky - aktuálne

          • Návrat žiakov do škôl - oznam
            • Návrat žiakov do škôl - oznam

              4. 1. 2021

              Milí naši žiaci, rodičia a učitelia,

              v súvislosti s veľmi zlou pandemickou situáciou a na základe vyhlásenie ministra školstva z dnešného dňa vám oznamujeme, že od 11. januára 2020 pokračujeme vo vzdelávaní dištančnou formou podľa platného rozvrhu. Žiaci, ktorí sa pripravujú na talentové skúšky môžu naďalej konzultovať svoje práce prostredníctvom mailu aj mimo rozsah online vyučovania.

              Momentálne nepredpokladáme v dohľadnej dobe začatie vyučovania v ZUŠ prezenčnou formou. Dôvodom je skutočnosť, že v ZUŠ prebieha vyučovanie v zmiešaných skupinách a hodiny navštevujú žiaci z rôznych škôl a tried, čo nie je v danej situácii bezpečné. O prípadných zmenách vás budeme okamžite informovať.

              Viem, že sme do nového roku išli s nádejou, že bude lepší. Prosím vás o trpezlivosť a v novom roku vám prajem veľa zdravia, nádej a silu pre zvládanie tohto ťažkého krízového obdobia. 

               

            • Inšpirácie na prázdninové tvorenie

              16. 12. 2020

              Do budúcej hodiny na stredu

              • téma 1- Všetci. Portrét suchým pastelom, Giocondami, farebnými pastelkami.
              • téma - 2 Zátišie v ceruzke. 
              • téma - 3 Priestorový objekt. Kryt na lampu z papiera, Andrej a Igor portrét z papiera, reliéf. Recyklácia, vrstvenie, perforácia papiera, skladanie, lepenie, trhanie.

              Pozrite obrázky na inšporáciu.

              Zdroj: Pinterest.

              téma 1

              téma 2

              téma 3

          • Prázdniny - informácia
            • Prázdniny - informácia

              15. 12. 2020

              Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

              Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021.

              2. V materských školách sa v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021 prerušuje prevádzka, ak tak rozhodne zriaďovateľ podľa jeho možností a podmienok.

              3. Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

              O prípadnom nástupe do školy vás budem informovať v zmysle aktuálnych nariadení.

              Prajem vám i vašim ďeťom pokojné Vianoce a nech zostanete zdraví .

          • Utorok 15.12.2020
            • Utorok 15.12.2020

              15. 12. 2020

              Josef Lada bol český maliar, kresliar, ilustrátor, karikaturista a spisovateľ.  Tvoril najmä pre deti a pri ilustráciách sa zameral na štylizovaný obraz českej dediny s humorne parodickým akcentom. Ilustroval Haškovho Švejka

              Vyučil sa za maliara izeb, ale práca ho nebavila. V roku 1904 uverejnil týždenník Máj jeho dve kresbičky. V tom istom roku začal navštevovať výtvarné kurzy a venoval sa naplno kresleniu. Napriek všetkému, až na tretí raz bol následne prijatý na štúdium na Umelecko-priemyslovej škole.

              Dole som dala linky, kde si môžeš pozrieť rozprávku, alebo čo to prečítať z knižky Jozefa Ladu.

              Zadanie:

              Namaľuj guľovačku, sánkovačku, zimný zážitok a inšpiruj sa kresbami Jozefa Ladu. Mysli na to, že sneh je biely, aj keď u nás v meste veľmi nebýva, že sneží, že obloha je tmavšia ako zasnežený priestor. Skoro sa stmieva. Na dedinách i v meste máme kopec vianočných zvykov. Ktoré to sú? Dodržiavate nejake na Vianoce? Sôs nakresliť štedrovečerný stôl alebo tvoje zimné zážitky.

            • SNG vzdeláva

              11. 12. 2020

              SNG pripravela pre deti milý edukatívny program. Krátke ilustrované výklady k jedotnlivým umelcom si môžete pozrieť na stránke SNG, viď prelink pod obrázkami.

              Od 16. mája 2019Esterházyho palác, 1. poschodie, BratislavaKurátorka: Alexandra Kusá

              Interaktívna inštalácia venovaná všetkým, ktorí sa chcú zoznámiť s  históriou umenia a nemali sa doteraz koho spýtať! Konečne je tu možnosť zoznámiť sa serióznym spôsobom s vývojom výtvarného umenia a spoznať vybrané osobnosti a diela!

              Profesor Škrečok dejiny umenia vníma inak. Doslova vstrebal koncepcie, fakty i artefakty, aby ich v inteligentnej skratke a priateľsky vyrozprával a prepojil poznanie so zábavou, zbavil návštevníka ostychu pred ikonickými dielami minulosti a vzbudil túžbu dozvedieť sa viac.

              Nápad vysvetľovať príbeh umenia formou animovaných videí je len prirodzenou súčasťou ich doterajších aktivít. Zvolený jazyk a výtvarná stránka hravo a zrozumiteľne vysvetľujú na príkladoch známych umelcov a ich diel, že umenie je tu aj preto, aby sme sa dozvedali, pýtali, reagovali a predstavovali si.

              Krátke „spoty" sú venované životu a kontextu diela významných slovenských, ale aj svetových umelcov 20. storočia a súčasnosti. Zamerali sme sa na obdobie, ktoré je všeobecne vnímané ako intelektuálne komplikovanejšie. Životný príbeh maliarky Fridy Kahlo strieda obraz Pabla Picassa Avignonské slečny a snaha tvorcov vysvetliť, na akých princípoch funguje kubizmus. Nie, nie je to maľovanie v kockách. Pomôžu pochopiť, prečo Marcelovi Duchampovi nemusí prekážať, že sa originál jeho pisoára - teda dielo Fontána - stratil, alebo kde si Andy Warhol prvýkrát všimol plechovku od polievky. Dokážeme potom lepšie zaradiť dielo Júliusa Kollera do medzinárodného kontextu? Alebo Romana Ondáka? Autori krátkych snímok sa domnievajú, že áno - a je nutné podotknúť, že my s nimi. Sprievodcom podivuhodnou históriou umenia je však profesor Škrečok", ktorého príbeh, ako sa stal zanieteným obdivovateľom súčasného umenia, celý seriál uvádza.

              Zdroj informácií: www.sng.sk

            • Streda 9.12.2020

              9. 12. 2020

              Na ďalšiu hodinu si pripravíte A3 výkres, zrkadlo, pastelky. Kreslíme online. Dbajte na kvalitu farebných pasteliek, ozaj si treba zainvestovať a kúpiť KOH_I_NOOR alebo niečo kvalitné s mäkkými tuhami.

              Domáca úloha – poslať do 12,00 v stredu

              • Vyskladáte si zátišie aj s drapériou, predmety 1 sklenený, ovocie, keramika (šálka, Hrniec, konvička) Drapéria sú záhyby na látke, jej zvlnenie, ktore je potrebné tieňovaním vykresliť. Látka musí byť jednofarebná.
              • Voľná koláž, s dokreslovaním podľa vlasnej fantázie
              • Igor a Andrej – autoportrét vytieňovaný – rozstrihnúť a každú ½ dotvoriť. Jeden spôsob je abstraktne (nemusí držať proporcie) a druhý spôsob reálne. Techniky koláž + tempera. Budete mať dve práce A3.
            • Utorok 8.12.2020

              8. 12. 2020

              Mikuláš vám doniesol nedávno dobrotky do topánok.

              Zadanie:

              Nakresli svoje zimné topánky z rôznych uhlov. Môžete kresliť farbami akými chcete. Najlepšie sú temperové alebo vodové farby. A trúfnete si napríklad na koláž? Dokážete svoju topánku podľa vzoru urobiť ako koláž? Môžete urobiť variácie s rôznymi materálmi, môžete si po nakreslení skutočnej topánky nakresliť svoju vymyslenú.

              Tešíme sa na vaše práce.

              Inšpirácia

              Malí žiaci

            • Moji milí

              8. 12. 2020

              Veľmi ma poteší, ak naši bývalí žiaci tvoria aj po tom, čo odídu študovať na vysokú školu. Vďaka sociálnym sieťam môžem niektorých z nich sledovať v ich progrese. Poteší ma každá správa, vždy sú vítaní keď ma len tak prídu pozrieť. Som šťastná, ak im čas strávený v našej škole dal niečo pozitívne, na čo radi spomínajú. 

              Myslím na vás, nech ste kdekoľvek.Vy viete ktorí to ste. Majte krásne Vianoce.

              Práca našej Aničky <3

          • Informácia k aktuálnym nariadeniam zo 6.12.2020
            • Informácia k aktuálnym nariadeniam zo 6.12.2020

              6. 12. 2020

              Vážení rodičia,

              veľmi radi by sme tvorili s našimi žiakmi priamo na hodinách. Ako však sami môžete sledovať v médiách, spustenie vzdelávania je pre každého zo zúčastnených mimoriadnou a náročnou výzvou.

              Naša škola poskytuje vzelávanie v zmiešaných skupinách. V záujme zamedzenia šírenia Covid-19 a v nadväznosti na aktuálne vyhlášky, opatrenia a rozhodnutia ÚVZ SR a RÚVZ  zo 6.12.2020 pre ZUŠ budeme zatiaľ pokračovať vo vzdelávaní dištančnou formou podľa platného rozvrhu.

              Veríme však, že nový rok prinesie postupne jednoznačné úpravy a zmeny, na ktoré všetci tak veľmi čakáme. A že si spoločné tvorenie vynahradíme tým najkreatívnejším spôsobom. Zatiaľ sa vidíme v online priestore. A prosím sledujte jednoduché nápady na tvorenie v našich NOVINKÁCH.

            • Metal embossing

              6. 12. 2020

              Vytvoríte si pozdravy alebo ozdoby na stromček? Naše video vám ukáže ako na to.

              Budete potrebovať:

              • silnejší alobal (na grilovanie) alebo hliníkovú fóliu, ktorú kúpite napríklad v ŠEVTE,
              • lepidlo
              • farebné papiere
              • mäkkú podložku, napríklad žinku na umývanie riadu
              • tácky, mince, kĺúče s reliéfnym vzorom na pretláčanie, alebo špajlu, paličku na vytláčanie vlastného vzoru
              • nožnice

              Postup si pozrite na našom videu. Budeme sa tešiť, ak nám pošlete fotografie svojich prác.

            • Vyrob si bambuľku

              8. 12. 2020

              Úplne jednoduchý retro návod na výrobu bambuľky. Viem že vo výrobe videí mám určité rezervy. Ale stále sa učím a bude snáď lepšie. 

              S bambuľkou si môžete ozdobiť vianočný stromček, darčeky. Nepotrebujete k tomu nič špeciálne, len nožnice, vlnu a vidličku. Tak hurá do toho, skúšajte. A onedlho prídem s ďalšími videami. Ale tie už nebudú o vlne :)

            • Čiapočka z vlny

              6. 12. 2020

              Podľa nášho videonávodu zistíš, ako sa ľahko dá urobiť čiapočka z vlny. Poslúži ti ako ozdoba na stromček, prívesok na kľúče, alebo čiapka pre bábiku.

              Budeš potrebovať:

              • krúžok z papiera, alebo toaletnej rolky asi 1 cm široký
              • nožnice
              • vlnu
              • knižku na namotanie vlny asi 15x20cm
              • inšpiráciu návodom
              • TIP: Aby mala čiapočka pekný zvar, pred zaviazaním gongolca vlož do nej kúsok vaty, alebo papiera

              Poteším sa, ak mi pošleš fotografiu tvojich výtvorov. 

            • Panáčikovia z vlny

              6. 12. 2020

              Máš doma vlnu? A vieš že si môžeš stromček ozdobiť vlastnoručne vytvorenými panáčikmi z vlny? Pozri si náš videonávod, ako na to. Je to veľmi jednoduché.

              Budeš potrebovať:

              • vlnku
              • nožnice
              • knižku na namotanie vlnky podľa veľkosti, akého vysokého chceš panáčika mať

              Tip: Môžeš vyskúšať panáčikovi ruky aj zapliesť ako vrkoče. To isté môžeš vyskúšať, aby tvoja dievčinka mala vrkoč. Pod krkom nezviažeš všetky vlnky, ale pár ich nechaš volne na vrkoč.

              Budem rada, ak mi pošleš fotografiu z tvojho tvorenia. Veselé tvorenie

              Chlapec či dievčatko?

              Videonávod krok za krokom

            • Streda 2.12.2020

              2. 12. 2020
              1. Nakresli a vyfarbi, vykoloruj pastelkami oči ústa nos podľa reality, osadené do trojuholníka - nemusíš celý autoportrét. zameraj sa na tieňovanie a farrebnú škálu. Pracuj s tieňom, proporciami, farebnosťou.
              2. Urob koláž, zadanie z minulej hodiny

              Inšpirácia

              Práce žiakov

            • Utorok 1.12.2020

              2. 12. 2020

              Namaľuj si výkres A4 akou farbou chceš. najlepšie temperami, alebo vodovkami. Môžeš si to uľahčiť tak, že farbu nanesieš tupovaním - špongiou. 

              Z druhého výkresu vystrihni domčeky a naskladaj na nafarbený výkres krajinu podľa tvojich predstáv. Domčeky nemusíš vyfarbovať. Ale môžeš.

              Pošleš nám svoje diela? Budeme sa tešiť.

          • Ako si urobiť ozdoby na stromček servítkovou technikou
            • Ako si urobiť ozdoby na stromček servítkovou technikou

              1. 12. 2020

              Máte doma priveľa formičiek na pečenie? Môžete z nich urobiť krásne ozdoby na stromček.

              Budete potrebovať:

              Formičky, disperzné lepidlo (Herkules, duvilax), servítky, nožnice, štetec s mäkším vlasom, možno aj bielu akrylovú farbu (alebo zmiešaj temperu s disperznym lepislom).

              Postup:

              Formičky očistite, aby neboli mastné. Miesta, na ktoré chcete lepiť obrázky zo servitky namaľujte bielou farbou. Vhodná je akrylová farba, ak máte iba temberu, zmiešajte ju s trochodu siperzneého lepidla. Motív obrázka potom lepšie vynikne. To je potrebné najmä pri starších formičkách, ktoré sú už zájdené, alebo hrdzavé. Ak nemáte bielu farbu nevadí. Obrázky budú menej výrazné, budú viac splývať s pozadím. Zo servitiek si vystrihnite motívy, ktoré sa vám páčia. Ak sú servítky viacvrstvové, pokúste sa oddeliť vrchnú vrstvu. Nalepte ich na suché fromičky. Snažte sa, aby boli hladko prilepené. Vrstvu lepidla naneste aj cez servítku. Ale pozor, aby ste servítky príliž nerozmočili a neroztrhli. Na záver je dobré ich prestriekať matným bezfarebným lakom. Ale to nie je nevyhnutné. Na nové ozdôbky si rovnakým spôsobom môžeš ozdobiť aj krabičku.

              Ja som použila nové formičky bez podmaľby. Tieto ozdoby som vyrábala v roku 2015. A stále krásne držia, len získali trošku patinu.

              Prajem vám peknú zábavu.

            • Streda 25.11.2020

              25. 11. 2020

              zadania:

              1/ dokreslite svoj autoportrét z hodiny. Pekne vytieňujte, pozor - neohraničujte, tieňujte s mäkkou ceruzkou. Vrstvite tiene podľa potreby. Občas si od práce odstúpte, aby ste videli svoje chyby. merajte vzdialenosti, sledujte vzájomné vzťahy a miery. pozor na umiestnenie zrkadla, aby ste ho nemali s podhľadu, alebo nadhľadu.

              2/ Urobte koláž z časopisov. Môžete napodobniť nejaký známy obraz, alebo vytvorte niečo podľa vlastných predstáv. nech to je nápadité, nech to má vtip a vašu vlastnú interpretáciu. Na obrázky z časopisov sa pozerajte ako na materiál, vnímajte farbu, štruktúru. Premyslite si, čo chcete dosiahnuť, aby to malo nejakú výpovednú hodnotu alebo vtip.

              Práce našich študentov koláže

              Autoportréty

          • Divá

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

            Ďakujeme Slnko Records za skvelý hudobný zážitok.

          • Malá krajina

          • Ďalší z našich výtvarných počinov k hudbe od Slnko Records. Ďakujeme za hudbu.

          • Jeden dom pre všetkých

          • Tu môžete vidieť naše prvé pokusy o animáciu. My dúfame, že vás pobavia :D

          • Farebný svet


          • all for Jan

          • Našim študentom nie je jedno, čo sa deje v našej krajine. A majú potrebu sa vývtarne vyjadriť. Krátka animácia, z ktorej vás zamrazí.

          • Fér pre život


          • Príbehy z prírody


          • Preteky


          • Kocka a guľôčka


          • Česanie koní


          • Závody


          • Slnko Records projekty

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

          • Máš umelecké črevo, súťaž Sng

          • Sloboda voľby