• Novinky - aktuálne

            • Súboj

              30. 6. 2020

              Adelka a Tomáško, žiaci druhého a štvrtého ročníka ZŠ vyrobili vtipné krátke video podľa nášho návodu v programe Stop Motion. Obaja súrodenci patrili v tomto školskom roku medzi tých najusilovnejších, počas celého obdobia mi posielali svoje milé práce. Toto je jedna z nich. Tak sa zabavte :)

            • Oči jedia

              26. 6. 2020

              Oči jedia je krásna výstava našej Diany Elischerovej, ktorú si môžete pozrieť v ART BOOKS COFFEE na Baštovej 6 v Bratislave.  Tak neváhajte a choďte obdivovať jej výtvarné diela ❤️.

            • Vyučovanie od 10.6.2020

              10. 6. 2020

               

              Vážení rodičia,

              z dôvodu rekonštrukcií priestorov a prebiehajúcich prijímacích pohovorov vo viacerých externých pracoviskách bude vyučovanie naďalej až do konca školského roku (jún 2020) poskytované nasledovne.

              Pre skupiny Bajkalská a Hlboká - dištančná forma cez webex

              ročník 1-4, v stredu o 15,00 

              ročník 5-prípravka o 17,00 

              pre skupiny Vajnorská - prezenčná forma, podľa bežných pravidiel o 15,00 a 17,00 ale len s vypísaným Vyhlásením rodiča, ktoré nájdete pod obrázkom. Venujte prosím pozornosť aj priloženému Oznamu žiakom a rodičom.

              Žiaci z ktorejkoľvek pobočky, ktorí majú záujem môžu prísť na vyučovanie osobne po dohode s pedagógom (volajte 0915 808 807) do ateliéru na Vajnorskej 19, ktorý bude v prevádzke až do konca školského roka.

              Vidíme sa v stredu 17.6.2020 o 15,00 a o 17,00 hodine.

               

            • Školský rok 2020/2021

              29. 5. 2020

              Vážení rodičia,

              od 30.4.2020 boli sprístupnené informáciePRIHLÁŠKY do výtvarného odboru na školský rok 2020/2021. Vyplnené prihlášky je potrebná vytlačiť a zaslať podpísané obyčajnou poštou do sídla školy na adresu Súkromná ZUŠ, Vajnorská 19, 831 03 Bratislava v termíne do 30.6.2020.

              Prijímacie skúšky do výtvarného odboru budú prebiehať na Vajnorskej 19 v dňoch 

              29.6.2020 od 15,00 do 17,00

              9.9.2020 od 15,00 do 19,00 budú doplňujúce prijímacie skúšky.

              Uprednostnení budú samozrejme žiaci, ktorí pokračujú v ďalšom vzdelávaní. Upozorňujeme, že počet miest je najmä na pobočke Vajnorská značne obmedzený.

              Prihlášky nájdete  v časti Žiaci a rodičia alebo cez prelink pod obrázkom. Informácie k poplatkom nájdete tu.

              Ak máte otázky prosím neváhajte ma kontaktovať na adrese szus.vytvarna@gmail.com

               

            • Henri Rosseau

              9. 6. 2020

              Henri Julien Felix Rousseau (* 21. máj 1844, Laval, Francúzsko - † 2. september 1910, Paríž) bol francúzsky naivný maliar, pôvodným zamestnaním colník, čo bola zároveň aj jeho prezývka (Le Douanier).

              Bol samouk, maľoval ako amatér. V jeho obrazoch sa spája naivná forma podania s prenikavým maliarskym a básnickým videním. Maľoval svoje okolie i vysnívané exotické námety.

              Henri Rousseau je považovaný za otca naivných maliarov novšej doby. Je pochovaný na Cimetière de Bagneux v Paríži.

              Pri svojej tvorbe používal vlastné výrazové prostriedky, ku ktorým dospel nie na základe nejakej teórie, ale intuitívne. Mnohí umelci ho považovali za nevzdelaného a jeho zdanlivo detinský štýl mal veľa kritikov. Obrazmi boli pohoršení a šokovaní nielen kritici, ale aj obyčajní ľudia. Zosmiešňovali ich a vyjadrovali sa, že maľuje ako dieťa. Tento zvláštny štýl maľby bol však inšpiráciou pre veľa ďalších umelcov - Picassa, Delaunaya, Apollinaire a iných. Zaujala ich pravdivosť jeho obrazov. Avantgardní umelci si na ňom cenili bohatú fantáziu výtvarného myslenia, ktoré si našlo vlastnú cestu bez ohľadu na akademické pravidlá. Jeho umenie bolo bezprostredné a nefalšované, čo moderna hľadala. On sám nemal dopredu stanovený žiadny štýl, ktorý by ho obmedzoval vo vzájomnom pôsobení známych a videných predmetov.

              Použitím jednoduchých techník s dokonale prepracovaným detailom zavádzal diváka do sveta symbolov a kúziel. Svoje diela často napĺňal chladným nočným svetlom a niektoré z nich sa podobali skôr strašidelným víziám. Pri tvorbe využíval farebné plochy a ostré obrysové línie. Ako výrazový prvok používal predovšetkým karikatúru. Jednotlivé motívy sú ohraničené zreteľnými kontúrami, ktoré určia hodnotu plochy a k riešeniu obrazov dospeje intuitívne. Svojím štýlom necháva čo najvýstižnejšie vyniknúť detail. Všetky prostriedky zdôrazňujú blízkosť predmetu, žiadne miesto na obraze sa neriadi uhlom pohľadu alebo stanovišťom pozorovateľa. Na základe vnútornej inšpirácie vytváral zasnené až fraškovité scény. Maľba bola veľmi jednoduchá, so zjednodušenou prezentáciou života. Z obrazov cítiť túžbu po harmonickom svete. Bol pokladaný za ctižiadostivého, ale groteskného maliara s primitívnym umením dieťaťa. Jeho osobitá technika vykazuje určitú sofistikovanosť a jeho tvorba rafinovanosť.

               

              Zadanie 

              Malí žiaci:

              Inšpiruj sa tvorbou tohto umelca. Namaľuj temperami vlastnú džungľu a zvieratá v nej. Múžeš použiť aj kombinovanú techniku. Namaľuj zviera a z farebného papiera mu nastrihaj rôzne rastliny a vytvor vlastnú džungľu.

              Starší žiaci

              Inšpiruj sa a vytvor vlastný projekt - variantu obrazu autora.Viež ktorý z obrazov sa volá SEN? Nájdi ho na webe.  Navštív botanickú záhradu a vytvor vlastnú alternatívu tohto obrazu. 

            • Vyučovanie jún 2020

              29. 5. 2020

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              na základe rozhodnutie MŠ SR poskytuje naša škola naďalej vyučovanie v dištančnej forme. Nakoľko vzdelávanie vo výtvarnom odbore prebieha u nás skupinovou formou, prezenčné vyučovanie nie je toho času možné.

              V prípade záujmu o individuálne konzultácie ma prosím kontaktujte a dohodneme sa na termíne.

               

            • Vincent van Gogh

              27. 5. 2020

              Vincent Willem van Gogh (* 30. marec 1853, Zundert, Holandsko – † 29. júl 1890, Auvers-sur-Oise, Francúzsko) bol holandský maliar a jedna z najväčších osobností svetového výtvarného umenia. Celkovo, v relatívne malom časovom rozpätí desiatich rokov, vytvoril približne 900 malieb a 1 100 kresieb, z ktorých ale počas života predal iba jeden jediný obraz a to necelý rok pred svojou tragickou smrťou. Po smrti sa ale preslávil závratnou rýchlosťou, k čomu mu dopomohla najmä výstava v Paríži 17. marca 1901 (11 rokov po smrti).

              Jeden z najznámejších Van Goghových obrazov sú Slnečnice, o ktorých dva roky pred smrťou napísal: „Svoj ateliér by som najradšej vyzdobil poltuctom obrazov slnečníc – skvostom, ktorý žiari čistotou na najrôznejšom pozadí, od zelenej až po kráľovskú modrú. … Vyvolávalo by to rovnaký dojem ako gotické chrámové okná.“

              Štýlom zapadá van Gogh najviac medzi fauvistov, expresionistov, z časti medzi ranú abstrakciu. Novátorským pojatím reality sa stal jedným z hlavných hrobárov impresionizmu a z umeleckého hľadiska významne ovplyvnil najmä umenie prvej polovice 20. storočia. Vôľou vyjadriť vlastné pocity sa stal mimovoľne jedným zo zakladateľov nastupujúceho umeleckého smeru – postimpresionizmu.

              Jedinou finančnou oporou Van Gogha počas života bol jeho brat Theo. V súčasnosti ale patria niektoré z van Goghových malieb medzi najdrahšie maľby na svete. V roku 1987 napríklad neznámy zberateľ zaplatil za obraz Slnečnice vtedy rekordnú sumu 22,5 milióna libier. Tento rekord bol dokonca prekonaný, keď v roku 1990 vydražili Portrét doktora Gacheta za 82,5 miliónov dolárov.

              Vyrob si vlastnú izbu s nábytkom.

              Malí žiaci:

              výkres veľkosti A4 si nastrihni podľa návodu tam, kde je modrá šipka. Nakresli si izbu svojich snov. Všetko pekne vymaľuj vodovými farbami, ako Vincent van Gogh. Ak máš nápad, nábytok do izbičky môžes vyrobiť podľa ďalších fotografií. Neboj sa experimetnovať.

              Starší žiaci:

              Vašou témou je nábytkový dizajn. Rozmýšľali ste o tom, čo robí stoličku stoličkou? Porozmýšľajte o rôznych typoch stoličiek. Čo stolička reálne potrebuje, čo je pohodlné, čo je krásne? Inšpiruj sa dizajnérmi ako Louise Campbell, fernando Campana, Oki Sato. Poriadne porozmýšľaj o funkcii a forme. 

              Materiály:

              rolky papiera z kuchyne, toalety, obaly na vajíčka, kartón, bublinková fólia, slamky, vata, špáradlá, alobal, stuhy, kúsky látok....

            • Claes Oldenburg

              26. 5. 2020

              Jeden z najpopulárnejších sochárov 20. storočia , americký sochár, maliar a popredný umelec 20. storočia , Claes Oldenburg, začal svoju kariéru v New Yorku, kde sa zúčastnil mnohých Happenings s umelcami vrátane Jim Dine, Allan Kaprow a George Segal. To viedlo k jeho vstupu do hnutia Pop Art začiatkom 60. rokov a vytvoreniu série veľkých sôch každodenných predmetov, ako sú zubné pasty a hamburgery, ktoré mu priniesli okamžité uznanie a slávu. Medzi slávne diela Claesa Oldenburga patrí Dual Hamburger (1962, Múzeum moderného umenia v New Yorku); Lipsticks v Piccadilly Circus (1966, Tate, Londýn); Rúrka podporovaná svojím obsahom (1979 - 85, Utsumomiya Museum of Art, Japonsko); Apple Core (1992, Izraelské múzeum, Jeruzalem); Match Cover (1992, Barcelona) a Apple Core (1992, Jeruzalem). Vďaka svojej úlohe pri povznášaní banálnych, ale okamžite rozpoznateľných každodenných predmetov na stimuláciu, ak je to ironické plastiky , z neho urobil nielen vedúceho umelca 3D hnutia popu, ale aj jedného z najpopulárnejších a najzaujímavejších zo všetkých súčasných amerických sochárov .

              Zadanie pre malých aj prípravku

              Pozrite si video. Nájdite spôsob a materiál, ako doma môžete vytvoriť mäkkú sochu bežného predmetu či veci, ktoré denne vídavate. Inšpriujte sa POPArtom

            • Dadaizmus

              20. 5. 2020

              Dnes na online hodine sme mali náročnú tému. Dadaizmus alebo dada, bol avantgardný umelecký smer. Po expresionizme sa stal veľmi obľúbený dadaizmus, ktorý vznikol vo Švajčiarsku a medzi rokmi 1916 - 1923 bol veľmi populárny. Vznikol ako revolta skupiny umelcov rôznych národností proti vojnovým hrôzam (časť jeho predstaviteľov boli priami účastníci vojny). Dadaizmus bol prostriedok ako vyjadriť zmätok a strach z vojny, zároveň však toto hnutie nehľadalo žiadne východiská východiskom bol nezmysel. Pre jeho diela je charakteristická úmyselná nerozumnosť a odmietnutie prevažujúcich štandardov umenia, propagovali totálnu anarchiu v živote aj v kultúre, absolútnu slobodu tvorby a umenia. 

              Podľa dadaistov nebol dadaizmus umelecký smer, ale jeho opak. Nakoľko sa umenie zaoberá estetikou, dadaizmus ju ignoruje, ďalej sa snažili, aby ich diela nemali žiadny význam - výklad ich diel bol celkom závislý od diváka. Vtedy bežné umenie sa snažilo pôsobiť na ľudské city, dadaizmus sa snažil urážať.

              Zadanie: zober si knihu a náhodne (naslepo pratom) si vyber tri slová. Vytvor koláž, maľbu, môžeš pracovať s ľubovoľným médiom. Môžeš zložiť báseň do obrazu. Kľudne aj nezmyselnú. Práce mi pošli, budem sa tešiť čo vytvoríš.

            • Portrét inak

              13. 5. 2020

              Popový umelec Jason Mecier je majstrom portrétov z bláznivých umeleckých materiálov. Urobil portrét Kevina Bacona zo slaniny, Steve Jobsovi venoval portrét z počítačových častí Na jeho webe je pravdepodobne viac ako sto umeleckých diel, ktoré si môžete vychutnať.

              Mediálny umelec iri5 's Duch v sérii Machine vytvára portréty hudobníkov pomocou kazety ich hudby. Brain Pickings hovorí: „Projekt je inšpirovaný filozofickým sentimentom, že telo je iba balíkom ducha.“ Toto je úžasné spojenie medzi médiom a predmetom umeleckého diela. Viac príkladov nájdete tu .

              Umelkyňa Mary Ellen Croteau  vytvorila autoportrét z uzáverov fliaš. Páči sa mi toto použitie recyklovaných umeleckých materiálov a určite vás inšpirujú študenti. Kliknutím na Colossal zobrazíte niektoré úžasné detailné snímky portrétu.

              Jedným z ikonických diel Ai Weiweiho sú jeho slnečnicové semienka. Ručne vyrobil 100 miliónov porcelánových slnečnicových semien a naplnil galériu v Tate Modern. Viac informácií o tejto práci nájdete tu . Ako poctu Ai Weiweimu umelec Hong Yi vytvoril portrét Weiwei zo slnečnicových semien. Láska.

              Yulia Brodskaya robí tieto úžasne farebné a detailné portréty pomocou valcovaného a štiepaného papiera.  Viac informácií o jej práci nájdete tu .

              Zadanie: Vytvor portrét z rôznych materiálov, inšpiruj sa hore uvedenými umelcami. Starší žiaci - prípravkári urobia autoportrét, alebo portrét známej osobnosti.

            • Nakresli negatívny priestor

              13. 5. 2020

              Zadanie 1

              Vyber si nejaký objekt v domácnosti. Môžu to byť aj rôzne predmety bežnej potreby. Nakresli obrysy. Vyfarby, vykresli iba priestor za nimi. 

              Zadanie 2

              Nakresli postavu človeka či zvieraťa len v obryse. Vystihni ju z papiera. Svoj výstrižok polož na druhý papier a vymaľuj pozadie. Vznikne ti negatívny obraz, kedy je vafarbené len pozadie.

              Pozitív: Pozitív je kreslený objekt. Zobrazenie toho, čo vidíme našim okom. Výsledný odliatok. Alebo výsledná fotografia vyvolaná z filmu zo skutočnými farbami a zobrazením.

              Negatív: (lat. negativus = prevrátený) Zobrazenie opačného obrazu. Je forma z ktorého sa vylieva nejaký výsledný produkt. Alebo záznam na filme, fotografia, kde su opačné farby.  

              zdroj obrázkov: Pinterest

               

               

            • CoronART5

              4. 5. 2020

              Stále tvoríme a neprestávame. Lebo výtvarná nás baví. Práce našich žiakov nám robia radosť. Niektoré práce nám ukladá po ležiačky. Hmmm. Asi to tak má byť :D

          • Divá

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

            Ďakujeme Slnko Records za skvelý hudobný zážitok.

          • Malá krajina

          • Ďalší z našich výtvarných počinov k hudbe od Slnko Records. Ďakujeme za hudbu.

          • Jeden dom pre všetkých

          • Tu môžete vidieť naše prvé pokusy o animáciu. My dúfame, že vás pobavia :D

          • Farebný svet


          • all for Jan

          • Našim študentom nie je jedno, čo sa deje v našej krajine. A majú potrebu sa vývtarne vyjadriť. Krátka animácia, z ktorej vás zamrazí.

          • Fér pre život


          • Príbehy z prírody


          • Preteky


          • Kocka a guľôčka


          • Česanie koní


          • Závody


          • Slnko Records projekty

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

          • Máš umelecké črevo, súťaž Sng

          • Sloboda voľby