• Novinky - aktuálne

            • Ako učíme?

              27. 4. 2020

              Vážení rodičia,

              dovoľujem si vám oznámiť, že vyučovanie na Súkromnej ZUŠ je až do odvolania realizované bez prezenčnej formy. Na našich stránkach uverejňujeme zadanie pre malých žiakov a prípravkárov na SŠ a VŠ umeleckého smeru. 

              Zadania uverejňujeme rôznymi spôsobnmi, aby sme Vám to čo najviac uľahčili. 

              1. Ak máte deti bez prístupu na internet, máte si možnosť vytlačiť excelovské tabuľky a pracovné listky. Pre linky scrollujte nižšie v novinkách. Tie si podľa potreby vytlačte. Žiak môže na témach pracovať podľa chuti, v akomkoľvek poradí. Snažím sa zohľadniť aj skutočnosť, že nie všetci máte doma výbavu s komplet výtvarnými potrebami. Preto sú témy podľa možnosti zostavené s jednoduchými nárokmi na materiál.

              2. Na stránkach školy uverejňujeme rôzne témy, na ktorých môžu žiaci podľa chuti pracovať, ak majú prístup k internetu.

              3. Okrem zadaní postupne uverejňujeme aj videá s návrhmi, ako tvoriť.

              4. Každú stredu sa so žiakmi rozprávame o tvorivosti a konzultujeme práce. Linky s prístuppovými heslami som zaslala, na vyžiadanie zašlem opakovane.

              Každopádne vždy v stredu o 15,00 sú konzultácie a zábavné vyučovanie pre žiakov 1-4 ročník cez webex.

              Starší žiaci od 5 ročníka vyššie konzultujú každú stredu o 16,00 cez ZOOM.

              Prístupové heslo som poslala a na vyžiadanie znova rada prepošlem.

              Hotové práce mi môže žiak odfotiť mobilom a uložiť na Google Drive, prípadne zaslať do mailu na adresu szus.vytvarna@gmail.com. Pod popis obrázka napíšte meno žiaka. Ja poskytnem spätnú väzbu rovnako na Google Drive, alebo v maili..

              Prajem Vám hlavne veľa zdravia a optimizmu v tejto ťažkej situácii.

               

              Zdena Némethyová Ráčková

            • Výzva s Paulou

              26. 4. 2020

              Naša Paulínka si pre vás pripravila video. Skúste si ho pozrieť a zistite, či viete podľa neho tvoriť. Nechajte sa Paulínkou poučiť a inšpirovať. Možno vymyslíte niečo nové. Pošlite nám vaše práce na náš email szus.vytvarna@gmail.com

              Vaše diela uverejníme samozrejme na stránke školy.  Tešíme sa na vaše tvorivé nápady 🌷

            • Malí žiaci -tip na tvorenie na 29.4.

              22. 4. 2020

              Dnes cez vyučovaciu hodinu prostredníctvom ZOOMu sme si zadali nasledovné tipy na tvorenie. Spojíme sa znovu 29.4.o 15,00. Pripravte si tempery, štetce a papier. Alebo sa s nami len stretnite, ak chcete 😉

              1. Nakresli vymyslené zviera

              Zamysli sa a nakresli vymyslené zviera. Skombinujte cicavce s hmyzom, vtáky s rybami, plazy s kôrovcami. Táto hra nepozná hranice. Inšpiruj sa vlastnou fantáziou a maliarmi dole. Môžes kresliť ceruzou, tušom, alebo temperou. So súrodencom sa môžeš zahrať tak, že výkresy rozstriháš na tri časti a každý z vas nakreslí jednu časť zvieraťa (hlavu, telo, chvost s nohami či bez). Potom si môžeš skladať z pásov rôzne zábavné zvieratá.

              Peter Kľúčik

              Narodil sa v Bratislave v roku 1953. V rokoch 1974–1980 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Albína Brunovského. Venuje sa maľbe, grafike a knižnej ilustrácii.

              Technikou leptu predvádza skoro až bájne bytosti. Každý obraz je predstavenie, hra, pastva pre oči. Peter Kľúčik je výnimočným kresliarom, ktorý to, čo vie sám spojí s tým, čo vedeli jeho predchodcovia, aby divákovi ponúkol ďalší stupeň videnia sveta ako pralesa tvarov, foriem, farieb i vôní. Za svoje práce získal rad významných ocenení. 

              Javier Sáez Castán 

              (Huesca, 1964) Španielsky ilustrátor a spisovateľ sa špecializoval na ilustrované knihy. Študoval výtvarné umenie so špecializáciou na kresbu na polytechnickej univerzite vo Valencii v Španielsku. V súčasnosti tiež pôsobí ako učiteľ a prednášajúci.

              V roku 2016 získal cenu National Illustration Award , 1 cenu, ktorá uznáva celú jeho kariéru. Za svoju prácu získal aj ďalšie ocenenia, napríklad cenu za najlepšiu ilustrovanú knihu na Medzinárodnom knižnom veľtrhu pre deti a mládež v Mexiku (2004) a najlepšiu knihu roka od Banco del Libro de Venezuela (2005) za svoju prácu Animalario universal del profesor Revillod ; cena edičného umenia Národnej komory mexického vydavateľského priemyslu .

              Knihu Všeobecný zvířetník pana profesora Revilloda od vydavateľstva BAOBAB dostanete kúpiť napríklad  v Artfóre a naozaj stoji za to.

               

              2. Vytvor návrh na látku

              Popros maminu, aby ti dala rozkrojený zemiak a vykrajovačky na vianočné pečivo. Vykroj si vykrajovačkami zemiak. Môže ti pomôcť mamina. Môžeš použiť aj špongiu, štuple. Namoč ich do farby (najlepšie tempery) a na výkres urob opakujúci sa vzor. Môžeš používať rozne odtiene farieb. vytvor návrh na látku, ktorá by sa ti páčila.


              Na konci tvojho snaženia ťa čaká odmena. Omaľovánky. Vytlač si ich, vymaľuj a vystrihni. Obliekaj si panáčikov a hraj sa s nimi.

            • Stop Motion, alebo ako na krátky film

              1. 4. 2020

              Milí študenti, ponúkam vám  možnosť tvorivej zábavy. pravdepodobne ste v nových technológiách zdatnejší, ale tu je maličký návod, čo môžete doma vyskúšať.

              Pár rád:

              1. vytvorte si scénu, pozadie
              2. ak máte na pozadí nežiadúce tiene prisvieťte si lampou
              3. čím menši pohyby robíte, tým plynulejší pohyb vo filme dostanete
              4. nehýbte mobilom, ipadom - využite samospúšť. Ak máte statív, použite ho. Môžete vyskúšať, či vám fungujú slúchadlá s ovládaním ako diaľkový snímač
              5. premyslite si scénár
              6. Viete čo je zlatý rez. Využite poznatky pri natáčaní
              7. nebojte sa vyskúšať svoje nápady

              A nebojte sa, keď som to zvládla na prvý raz ja, zvládnete to aj sami :) Filmík mi môžete zaslať na mail, alebo uložiť na školský Google Drive.

              Témy:

              Malí žiaci od 0-4 ročník: Môžete vytvoriť video s akýmkoľvek námetom. Rozprávku, fantazijný príbeh, reklamu. Hrajte sa a skúšajte. Môžete použt akékoľvek veci z domácnosti, Lego panáčikov, hračky. 

              Žiaci od 5 ročníka vyššie: Od vás by som chcela okrem hrania sa aj krátku reflexiu spoločenskej témy. Je jedno, či to bude ochrana životného prostredia, klimatické zmeny, výpomoc ohrozeným skupinám, apel na problémy dnešného sveta. Nepoužívajte iba Lego, skúste pracovať s farebným papierom, s predmetmi v domácnosti, kresbou, hudbou, textom. S čímkoľvek, čo vám napadne. Buďte kreatívni.

              Zlatý rez je pojem a princíp, s ktorým sa stretnete aj v matematike, vo vzťahoch medzi úsečkami, architektúre, prírodných vedách (napr. botanike), najčastejšie však v oblasti výtvarného umenia. Prvý, kto jednoznačne definoval zlatý rez, bol Euklides vo svojom diele Základy (okolo roku 300 pred Kristom). Zlatý rez nazval ako „krajný a stredný pomer“. V roku 1509 Luca Pacioli vo svojom diele Divina Proportione skúmal zlatý rez z pohľadu matematiky, umenia a metafyziky. Kniha bola ilustrovaná samotným Leonardom da Vincim.

              Prečo rez? A prečo zlatý?Slovom „zlatý“ sa rozumie ideálny. Slovo „rez“ zase označuje myslenú priamku alebo miesto, kde sa tieto priamky určujúce proporcie kompozície diela stretávajú. Kompozícia výtvarného diela zodpovedá momentálnym, dobovým zásadám ideálu krásy. Jednoduchá definícia zlatého rezu by teda mohla znieť tak, že zlatý rez je taký kompozičný princíp, ktorý rieši harmonické vzťahy, alebo harmonickým (súladným) spôsobom vzťahy jednotlivých zložiek diela, a to tak, aby sa čo najbližšie priblížili k tomu ideálu krásy, ktorý sa pokladá za platný v tom období, keď dielo vzniká. Boli obdobia, keď ideálom krásy bola kompozícia na stredovú os – symetria. V priebehu vekov, ako sa vyvíjalo umenie, prišla aj fáza, kedy sa využíval aj zlatý rez. To bolo vtedy, keď umelci odpozorovali, že najzákladnejšie estetické princípy už boli v prírode vymyslené. Presnejšie princípy harmonických vzťahov a ich proporcií. Boli takí, čo vedeli odvodiť z rôznych stebiel, rastlín a iných prírodných úkazov, že príroda sama si rozvrhla vzťahy medzi veľkosťou, dĺžkou jednotlivých prvkov toho objektu a práve tieto vzťahy vyhovujú ľudskému vnímaniu. Z tohto sa potom vyvodili princípy kompozície do teoretických modelov, ktoré zovšeobecnili odpozorované poznatky. Tak vznikol princíp, ktorý sa dá vyjadriť dokonca aj číselne. Princíp zlatého rezu nebol odvodený z maliarskych diel, ale z rôznych prírodných úkazov.

               

              Ako striktne treba dodržiavať zlatý rez?V dnešnej dobe už môžeme voľnejšie pozerať na ustálené princípy a zákonitosti. Poučky, ktoré platili, sa vzťahujú predovšetkým na dejiny umenia. Súčasnosť prináša obrovskú voľnosť, nezávislosť v prístupe k tradičným kompozičným prístupom. Vďaka overeným pomerom je možné pri kompozícii postupovať tak, aby sa niečím nepodstatným „neprehlušilo“ to podstatné. Aby jeden fragment nekonkuroval prvku, ktorý má byť hlavným námetom. Je dôležité poznať, čo má v kompozícii dominovať, a potom to umiestniť tak, aby to vytváralo zlatý rez. Len málokedy je vhodné komponovať na stredovú os. Obidve strany myslenej stredovej osi by potom mali byť rovnocenne „ťažké”. Preto je ideálne umiestňovať nosné vertikály do myslenej priamky na zlatom reze a tú dať do vzťahu k horizontu prostredia. 

              Tretinový princíp Pri kompozícii sa veľmi často používa celkom jednoduchý princíp – najdôležitejší prvok sa umiestňuje v tretine obrazu. Toto pravidlo – ako všetky pravidlá pri kompozícii – netreba brať celkom doslova. Ak platí, že kompozícia má byť rozdelená na tretiny, znamená to zhruba na tretiny. Nemusí to byť nejaká mimoriadna presnosť.

              Hneď na úvod je to formát fotografií. Ak klasická fotografia vychádza z rozmeru 3:2 – čo je zlatý rez, digitálne fotografie majú iný rozmer.

               

              Pár rád ako na to...

              Úplne kratičká ukážka, ako môže vaše video vyzerať

            • Aktivity Kunsthalle

              6. 4. 2020

              Kunsthalle KIDS vám "z domu do domu" prináša tvorivé aktivity zamerané na kresbu z knihy NAKRESLI SI OVEČKU. Nech sa páči vstúpte a inšpirujte sa, pretože kresby nie je nikdy dosť! Tešia sa na vás umelci Dennis Oppenheim, Michal Kern, Paul Klee a Roman Ondak. Ďalšie časti nájdete v sekcii Vzdelávanie. Link na Kunsthalle nájdete dole.

            • CoronART - úloha pre všetkých

              30. 3. 2020

              Žijeme vo výnimočnom období. Všetci dúfame, že to bude len jediný raz. Ale všetci už teraz vieme, že si ho budeme navždy pamätať. 

              Vašim zadaním je reflexia súčasnej situácie. Kreslite si denník svojich pocitov. Vytvorte dielo vypovedajúce o vašich emóciách. Nechceme vedieť ako vírus vyzerá. Všetci ho už poznáme, vryl sa nám do pamäti. Necheme vidieť rúško pohodené v prachu. To je ozaj prvý plán. Urobte reflexiu doby. Môže to byť vážne i nevážne dielo. Môže to byť fotografia, kresba, koláž, maľba, akákoľvek technika, čo sa vám ponúka. Inšpirujte sa a tvorte. Možno sa z tohto obdobia dokážeme poučiť. Obrázok mi pošlite do mailu szus.vytvarna@gmail.com.

              Fotky: Zdroj CoronART, fcbk

              Autori diela:

              Alex Zelina - ľudia vo fľaštičkách a zubné kefky / Weera Valašťanová - maľba mužov v rúškach / Kreslenô - včely / Tina Minor - Colombo / Marcel Rebro -  fotografia / Covid Classics - fotografie známych obrazov, American Gothic, The Milkmaid a Girl with pearl earring - Johannes Vermeer / Martin Vano - foto Čumil

            • Prípravka - musíš vedieť

              30. 3. 2020

              Kresli a maľuj portréty. Dávaj pozor na proporcie. neboj sa experimentovať, hlavne tí, čo chcete ísť na ilustráciu, vyskúšajte si aj morfológiu tváre. Experimentuj, buď odávžny. vy mladší pozor na tieňovanie. Kresli sám seba podľa zrkadla, z podhľadu, poloprofilu, kresli grimasy. Práce mi pošli a ja ti dám spätnú väzbu.

            • Prípravka - musíš vedieť

              30. 3. 2020

              Čvičenia, štúdie častí tela, častí tváre, s prihliadnutím na správnu anatómiu. Kresli, maľuj, študuj. kresli si voje ruky, súrodencove ucho, ppozeraj sa na seba do zrkadla.Toto je povinná jazda pre každého budúceho výtvarníka. Použi biele ceruzky na farebný papier, skúšaj posunúť hranice svojej tvorivosti. Len cvik robí majstra. Obrázky mi pošli a ja ti dám spätnú väzbu k tvojim prácam.

            • Téma naviac - hmyz

              29. 3. 2020

              Úloha:

              0-4 ročník - dokresli na obraz ďalšie chrobáky. Používaj farbičky. Inšpiruj sa dokumentárnymi filmami zo života hmyzu.

              5- prípravka: Nakresli štúdiu hmyzu. Zväčšeninu krídla, muchy, motýľa. V ďalšom kole nakresli detailný návrh šperku inšpirovaný hmyzom.

            • Téma naviac - Salvador Dalí

              29. 3. 2020

              Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech (* 11. máj 1904, Figueras – † 23. január 1989, Figueras) bol španielsky maliar, fotograf, sochár a zároveň najznámejší predstaviteľ surrealizmu.

              Dalího raná tvorba patrí k najvýznamnejším artefaktom surrealizmu. Nadväzoval na surrealistickú metódu écriture automatique, ktorá dáva dôraz na voľnú asociáciu podvedomia. Vo svojich špecifických kompozíciách spájal rôznorodé, navzájom nijak nesúvisiace predmety, ktorých absurdná súvislosť mala šokovať. Jeho hlavným cieľom bolo zobrazovať konkrétnu iracionalitu. Svojimi experimentami a excentrickosťou sa stal jedným z najpopulárnejších umelcov 20. storočia. Okrem maľovania obrazov sa zaoberal aj knižnými ilustráciami, grafikami, plastikami, scénickými návrhmi, písaním a publikovaním básní. Tiež úspešne navrhoval sklenené predmety a hlavne šperky. Surrealizmus obohatil svojou paranoidno-kritickou metódou.

              Hlavnými prvkami jeho umenia sú provokácia a šok. Provokuje sexuálnou a protináboženskou tematikou v obrazoch Fantóm sexappealu a Svätý grál. Svoje obrazy a metódy obhajoval výstredným spôsobom, hovorí o paranoidno-kritickej metóde, ktorá mu neumožňuje maľovať viditeľné predmety, ale tie, ktoré s nimi nejakým spôsobom súvisia. Tvrdil, že každý človek má právo na psychickú abnormalitu, pričom sám seba považoval za zdravého blázna.

               

              Úloha:

              0-6 ročník: Ak môžeš, vytlač si obrázok s hodinami a dotvor ho. Inšpiruj sa dielom Dalího 

              Prípravka, starší žiaci: Vytvor svoj vlastný surrealistický obraz

            • Téma naviac - Grafity

              29. 3. 2020

              Graffiti (iné názvy: grafity, sprejové umenie[1]) je osobitý spôsob písania sprejom na múry a veľké betónové plochy v mestách, na vagóny a podobne. Označuje buď graffitistu (teda tvorcu graffiti – writer) alebo tvorbu graffiti ako anonymný výtvarný prejav rozšírený najmä od začiatku 70. rokov 20. storočia (USA).

              Graffiti je subkultúrna forma výtvarného prejavu, ktorá je anarchistickou manifestáciou sociálnej slobody. O popularitu graffiti sa zaslúžil najmä americký výtvarník K. Haring, ktorého tvorbu začali oceňovať aj renomované múzeá. V 90. rokoch sa rozšírili aj v Európe (Berlínsky múr, v Taliansku okraj tisíclírových bankoviek).

              Keith Allen Haring (04.05.1958 - 16 února 1990) byl americký umělec, jehož pop art a graffiti like práce vyrostl z New Yorku pouliční kultury roku 1980. [1]

              Haringova práce rostla na popularitě díky jeho spontánním kresbám v metru v New Yorku - křídové obrysy postav, psů a dalších stylizovaných obrazů na prázdné černé pozadí reklamního prostoru. [2] Po veřejném uznání vytvořil rozsáhlejší díla, například barevné nástěnné malby, z nichž mnohé byly objednány. [2] Jeho snímky se „staly široce uznávaným vizuálním jazykem“

               

              Úloha:

              0-9 ročník - Nakresli na dom vlastné grafity a inšpiruj sa Kethom Haringom

              prípravka na SŠ a VŠ umeleckého smeru - nakresli vlastný návh grafity,  napíš kto bol tvojou inšpiráciou. nemusí to byť Keith haring.

               

            • Vivien Westwood

              31. 3. 2020

              je britská punková módna návrhárka. Jej móda odzkradlovala spoločenské problémy doby, ako jadrové odzbrojovanie, zmena klímy a občianske práva. Jej tvorba je provokatívna, nespútaná a politicky angažovaná.

              Úloha:

              Skús dokresliť obázok podľa svojej fantázie ako módny trend, módny návrh.

          • Divá

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

            Ďakujeme Slnko Records za skvelý hudobný zážitok.

          • Malá krajina

          • Ďalší z našich výtvarných počinov k hudbe od Slnko Records. Ďakujeme za hudbu.

          • Jeden dom pre všetkých

          • Tu môžete vidieť naše prvé pokusy o animáciu. My dúfame, že vás pobavia :D

          • Farebný svet


          • all for Jan

          • Našim študentom nie je jedno, čo sa deje v našej krajine. A majú potrebu sa vývtarne vyjadriť. Krátka animácia, z ktorej vás zamrazí.

          • Fér pre život


          • Príbehy z prírody


          • Preteky


          • Kocka a guľôčka


          • Česanie koní


          • Závody


          • Slnko Records projekty

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

          • Máš umelecké črevo, súťaž Sng

          • Sloboda voľby