• Novinky - aktuálne

            • Téma naviac - Tvoja múza

              29. 3. 2020

              Francis Bacon (28. října 1909 v Dublinu  28. dubna 1992 v Madridu) bol v Írsku narodený britský maliar. postupne si našiel veľmi špecifickú cestu maľby. Spolu s Baconom su k hnutiu novej figuratívnaj maľby radení aj Henry Moore, Alexander Archipenko nebo Craigie Aitchison. Námety pre svoju tvorbu záskaval z obrazov starých majstrov, fotografií, rontgenových snímkov alebo filmov, ktoré pretváral s veĺkou invenciou. 

              Baconov hlavný model bol jeho priateľ Georg Dyer. zachytil ho v mnohých svojich obrazoch. Podĺa legendy sa hovorí, že sa zoznámili, keď  sa Dyer vlúpal do baconovho bytu.

              Úloha: - prípravka na SŠ a VŠ umeleckého smeru

              Porozmýšľaj čo,alebo kto je pre teba inšpiráciou s nakresli to.

              Zdroj:Dodělej si knihu, Alexandra Cieslak

            • Téma naviac - Mona Lisa

              29. 3. 2020

               je obraz talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho, ktorého vznik je datovaný približne do obdobia rokov 1503 – 1505.

              Portrét zobrazuje Lisu Gherardini, manželku florentského obchodníka Francesca di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo, oblečenú podľa súdobej florentskej módy, na pozadí pahorkatej krajiny. Pri pohľade na obraz pozornosť púta predovšetkým legendárny „záhadný úsmev“ Mony Lízy a jej prenikavý pohľad, ktorým akoby sa skutočne dívala z obrazu. Je to jedno z najznámejších umeleckých diel v dejinách výtvarného umenia.

               

              Úloha 1: vytlač si podklad a dotvor ho kolážou podľa svojej predstavy

              Úloha 2: dotvor obraz podľa vlastnej predstavy maľbou, kresbou

               

            • Téma naviac - Folklór

              29. 3. 2020

              Inšpiruj sa folklórnymi vzormi.

              Žiaci 0-4 ročník

              Malým žiakom môžete stiahnuť PDFko a použiť ho ako omaľovánku. Ale krajšie bude, ak si nakreslia vlastnú tanečníčku a vyfarbia jej kroj podľa priloženej inšpirácie z ľudových vzorov.

              5-9 ročník

              Namaľujte temperami alebo pastelom tanečníčku vo víre tanca v ľudovom kroji

              Prípravka na SŠ a VŠ umeleckého smeru

              Navrhni svadobnú partu a skonštruuj ju z papiera ako 3D objekt. Inšpiruj sa partami 21. storočia, alebo ľudovou kultúrou.

               Parta je ozdobná čelenka, súčasť sviatočnej a obradovej úpravy hlavy dievčat.

              Jej archaický pôvod dokazujú nálezy kovových párt v hroboch z 10. – 11. storočia. Pôvodné kovové čelenky neskôr nahradili zrejme lepenkové čelenky, pokryté textilom, ktoré pretrvali až do začiatku 20. storočia.

              Parta bola bohato zdobená stuhami a našitými korálikmi. Bola znakom dospelého dievčaťa a nosila sa ako slávnostná úprava hlavy do kostola, na cirkevné sviatky a pri niektorých obradoch jarného cyklu (Gemer, Spiš, Abov a inde).

              Najdlhšie sa udržala v odeve mladuchy (doplnená zeleným venčekom) a družíc, koncom 19. storočia ju v mnohých oblastiach nahradil veniec. Party sa predávali na jarmokoch, vyrábali ich v kláštoroch (okolie Trnavy) alebo šikovné ženy na dedinách.

              Parta je aj názov dievčenského účesu v niektorých regiónoch Slovenska.

            • Vyučovanie

              27. 4. 2020

              Vážení rodičia,

              dovoľujem si vám oznámiť, že vyučovanie na Súkromnej ZUŠ bude až do odvolania realizované bez prezenčnej formy. Na našich stránkach budem postupne uverejňovať zadania pre jednotlivé skupiny. Viem, že mnohí z Vás ste deti poslali k starým rodičom, alebo s nimi podľa možnosti trávite čas bez možnosti pripojiť sa na internet. Snažim sa Vám preto čo najviac uľahčiť prístup k zadaniam a následne k hodnoteniu na vysvedčení.

              Pravideľne, na mesiac dopredu budem rozširovať zadania do priložených excelovských tabuliek. Tie si podľa potreby vytlačte. Žiak môže na témach pracovať podľa chuti, v akomkoľvek poradí. Snažím sa zohľadniť aj skutočnosť, že nie všetci máte doma výbavu s komplet výtvarnými potrebami. Preto sú témy podľa možnosti zostavené s jednoduchými nárokmi na materiál.

              Viete ktorý žiak kedy chodí na výtvarný krúžok. Vyberte si deň, následne ročník, ktorý žiak navštevuje. Snáď Vás odbremením v tomto zložitom čase a inšpirujem žiakov v tvorivosti. Hotové práce mi môže žiak odfotiť mobilom a uložiť na Google Drive, prípadne zaslať do mailu na adresu szus.vytvarna@gmail.com. Pod popis obrázka napíšte meno žiaka. Ja poskytnem spätnú väzbu rovnako na Google Drive, alebo v maili každú nedeľu v týždni.

              Dole pripojím aj link s rôznymi pracovnými listami pre zábavu, hlavne pre menších žiakov, ktoré si budete môcť pre deti podľa chuti vytlačiť. 

              Prajem Vám hlavne veľa zdravia a optimizmu v tejto ťažkej situácii.

               

              Zdena Némethyová Ráčková

               

              Poznámka - obe skupiny v stredu majú jedno úložisko

            • Oznam o prerušení vyučovania

              8. 3. 2020

              Vážení rodičia, 

              po dôkladnom zvážení situácie sa pripájame k rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja a škôl znížiť riziko prenosu koronavírusu.Prezenčné vyučovanie bude zatiaľ prerušené  od pondelka 9.marca až do odvolania. O úpravách termínu sa viac dozviete aj na  stránkach našej školy. Znova apelujeme na dôsledné dodržiavanie preventívnych opatrení, sledujte pokyny Úradu verejného zdravotníctva.

               

            • Oznam - vyučovanie

              17. 12. 2019

              Vážení rodičia, vo štvrtok 19.12.2019 výtvarná na pobočke ZŠ Hlboká nebude z dôvodu uzatvorenia školy o 15,00 hodine.

              Na deti sa tešíme po Vianočných prázdninách od 8.1.2020. Všetkým želáme pokojné Vianoce v kruhu rodiny.

          • Divá

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

            Ďakujeme Slnko Records za skvelý hudobný zážitok.

          • Malá krajina

          • Ďalší z našich výtvarných počinov k hudbe od Slnko Records. Ďakujeme za hudbu.

          • Jeden dom pre všetkých

          • Tu môžete vidieť naše prvé pokusy o animáciu. My dúfame, že vás pobavia :D

          • Farebný svet


          • all for Jan

          • Našim študentom nie je jedno, čo sa deje v našej krajine. A majú potrebu sa vývtarne vyjadriť. Krátka animácia, z ktorej vás zamrazí.

          • Fér pre život


          • Príbehy z prírody


          • Preteky


          • Kocka a guľôčka


          • Česanie koní


          • Závody


          • Slnko Records projekty

          • Slnko Records nám darovali perfektné CDčká s úžasnou slovenskou hudbou. Naši študenti sa veľmi potešili. Niektorí na hudbu maľovali, niektorí vytvorili svoje prvé animácie. Na výtvarnej nám znela skvelá hudba od rôznych autorov. 

          • Máš umelecké črevo, súťaž Sng

          • Sloboda voľby